Belysning

Hur skapar man rätt belysning på rätt plats och vad ska man tänka när man ska ljussätta rum och platser? Vi har satt ihop en enkel guide och hjälper er gärna med allt från planering till installation av rätt armaturer och ljuskällor på rätt plats. Oavsett om det gäller ljussättning av vardagsrum, kontor eller utomhusbelysning. Vi kan belysning och vet hur man får den perfekta ljussättningen och stämningen där det behövs. Lampor och belysning kan förändra ett helt rum, en hel upplevelse!

Vi hjälper er att ljussätta allt ifrån vardagsrum och kök till trädgård och kontor. Vi kan både inomhusbelysning och utebelysning och många goda råd att ge vid planering och installation. Vi hjälper er också gärna med installation av smarta lampor!

ATT VÄLJA BELYSNING

Ljus brukar vanligtvis delas upp i tre delar:

  • funktionsbelysning
  • stämningsbelysning
  • allmänbelysning

Funktionsbelysningen är lamporna som lyser upp t ex arbetsplatsen och läsfåtöljen. Stämningsbelysningen lyser upp bokhyllan, fönster, tavlor etc medan allmänbelysningen ger ljus i hela rummet.

Ett bra tips är att börja med funktionsbelysning och därefter installera stämningsbelysning och avsluta med allmänbelysningen. Detta är främst viktigt i större rum som ett vardagsrum där man rekommenderar flera ljuskällor än i andra rum, ett bra riktvärde är 5-10 ljuspunkter i vardagsrummet. Även stödbelysning vid en TV är ett bra tips i vardagsrummet då detta hjälper ögonen att inte överansträngas i onödan.

Tänk även på att variera höjden av lamporna för att skapa ett mer intressant ljus i rummet och se alltid till att alla ljuspunkter inte bländar. Olika ljusflöden, antal lumen på ljuskällorna är också viktigt, där stämningsljus skall ha ett lägre lumental medans allmänbelysning skall ha ett högre. Även färgtemperaturen spelar roll i slutresultatet. Kontakta gärna oss, så hjälper vi dig med planeringen.

I hall kan man till exempel rikta ljus mot väggarna för att få rummet att kännas större, vilket sätter en fin prägel på första intrycket när man kommer in i ett hus.

UPLIGHTS ELLER DOWLIGHTS?

Uplights är armaturer som lyser uppåt och oftast reflekteras i taket vilket ger ett fantastiskt ljus i rum med högt i tak.
Downlights är vad vi ofta kallar infällda spotlights, det riktas neråt och skapar ett mer koncentrerat ljus mot ytor som du vill förtydliga.

NY UTEBELYSNING TILL TRÄDGÅRDEN?

Även här brukar vi dela upp det i två olika typer av belysningar, funktionsbelysning som ska hjälpa till att orientera dig i mörkret från punkt A till punkt B. Samt dekorationsbelysningen som ger de platser som du vill ska framträda ljus och ofta skapar en fantastiskt upplevelse.

Provbelys gärna trädgården med t ex en bygglampa, placera den vid ett träd, buske eller något annat i trädgården och känn dig för vad som passar bäst innan du inhandlar din utebelysning.

Kontakta gärna oss för mer information, möte eller offertförfrågan, vi har allt från produkter till goda tips och råd om belysning och ljussättning.

Exklusiva Vega LED från Elektroskandia är ett bra tips till kontoret.

modern_kontorsbelysning_vega
dold_dimbarledlist

Låt dig gärna inspireras mer av vår blogg

Adress

Litslena Sneby 38  ,745 96 Enköping

Phone

0171 – 320 00

E-post

info@rosendalel.se

Öppettider

MÅN-FRE 7-16