BELYSNING 

Hur skapar man rätt belysning på rätt plats och vad ska man tänka när man ska ljussätta rum och platser? Vi har satt ihop en enkel guide och hjälper er gärna med allt från planering till installation av rätt armaturer och ljuskällor på rätt plats.

Vi hjälper er att ljussätta allt ifrån vardagsrum, kök till trädgård och kontor.

Exklusiva Vega LED från elektroskandia är ett bra tips till kontoret.

NÅGRA BRA TIPS NÄR MAN SKA VÄLJA BELYSNING

Ljus brukar vanligtvis delas upp i funktionsbelysning, stämningsbelysning och allmänbelysning, där funktionsbelysningen är lamporna som lyser upp t ex arbetsplatsen och läsfåtöljen. Stämningsbelysningen lyser upp bokhyllan, fönster, tavlor etc medans allmänbelysningen ger ljus i hela rummet.

Ett bra tips är att börja med funktionsbelysning och därefter installera stämningsbelysning och avsluta med allmänbelysningen. Detta är främst viktigt i större rum som ett vardagsrum där man rekommenderar flera ljuskällor än i andra rum, ett bra riktvärde är 5-10 ljuspunkter i vardagsrummet. Även stödbelysning vid en TV är ett bra tips i vardagsrummet då detta hjälper ögonen att inte överansträngas i onödan.

Tänk även på att variera höjden av lamporna för att skapa ett mer intressant ljus i rummet och se alltid till att alla ljuspunkter inte bländar. Olika ljusflöden, antal lumen på ljuskällorna är också viktigt, där stämningsljus skall ha ett lägre lumental medans allmänbelysning skall ha ett högre. Även färgtemperaturen spelar roll i slutresultatet. Kontakta gärna oss, så hjälper vi dig med planeringen.

I hall kan man till exempel rikta ljus mot väggarna för att få rummet att kännas större, vilket sätter en fin prägel på första intrycket när man kommer in i ett hus.

UPLIGHTS ELLER DOWLIGHTS?

Uplights är armaturer som lyser uppåt och oftast reflekteras i taket vilket ger ett fantastiskt ljus i rum med högt i tak.
Downlights är vad vi ofta kallar infällda spotlights, det riktas neråt och skapar ett mer koncentrerat ljus mot ytor som du vill förtydliga.

ÄR DET DAGS ATT GE NYTT LJUS TILL TRÄDGÅRDEN?

Även här brukar vi dela upp det i två olika typer av belysningar, funktionsbelysning som ska hjälpa till att orientera dig i mörkret från punkt A till punkt B och dekorationsbelysningen som ger de platser som du vill ska framträda ljus och ofta skapar en fantastiskt upplevelse.

Provbelys gärna trädgården med t ex en bygglampa, placera den vid ett träd, buske eller något annat i trädgården och känn dig för vad som passar bäst innan du inhandlar belysningen.

Kontakta gärna oss för mer information, möte eller offertförfrågan, vi har allt från produkter till goda tips och råd om belysning och ljussättning.
modern_kontorsbelysning_vega
dold_dimbarledlist

Låt dig gärna inspireras mer av vår blogg

Motorvärmaruttag

Av Ideer med mera Admin | 5 maj, 2017

Motorvärmaruttag med temperaturstyrning Denna smarta lösning från Eldon ger Er möjligheten att styra motorvärmaren efter både temperatur och avresetid. Du ställer enkelt in avresetiden genom de belysta knapparna på enheten. Du kan även genom ett enkelt knapptryck få ett tillfälligt strömuttag under 30 minuter för att till exempel dammsuga bilen. Spar på miljön – motorn…

Exklusiv kontorsbelysning

Av Ideer med mera Admin | 5 maj, 2017

Modern kontorsbelysning i exklusiv design Rätt arbetsplatsbelysning är viktigt, det ska ge mycket ljus men samtidigt inte blända. Vega LED från Elektroskandia är precis rätt lösning, denna armatur är inte bara energibesparande utan erbjuder även en fantastisk arbetsmiljö som ökar produktiviteten. Att den dessutom blir en vacker inredningsdetalj är en bonus. Exklusiv design Ger ett…

Snygga Downlights

Av Ideer med mera Admin | 5 maj, 2017

En armatur som ger möjligheter!En komplett LED armatur som tillåter en personlig inställning. Med Level Multi har Ni möjligheten att justera avbländningen och ställa ljuspunkten. Den finns i 3 färgtemperaturer och 3 olika färger. Ersätt befintlig belysning eller gör en nyinstallation Energieffektiv, enbart 8W som motsvarar 50W 12V halogen. 

Smart eluttag med USB

Av Ideer med mera Admin | 5 maj, 2017

Ett vägguttag med integrerat USB! Äntligen kan vi förenkla tillvaron lite mer med en laddstation i hemmet, med detta uttag så slipper du springa och leta efter din laddare som lätt kan komma bort. Vi på Rosendal el kan hjälpa dig att installera detta unika vägguttag från ABB. Ladda med både elkabel och USB från…

Designade brytare

Av Ideer med mera Admin | 5 maj, 2017

Uppgradera till specialdesign i ditt nuvarande hem eller i Ert nya hus! Vi på Rosendal hjälper dig att hitta specialdesignade ramar med egna kombinationer av färger, former och material. Varför inte tänka lite utanför boxen? – Välj en ram i betong, läder, glas, skiffer, trä eller varför inte aluminium. En sak är säker – Ni förstärker interiörsintrycket…

Dold dimbar ledlist

Av Ideer med mera Admin | 5 maj, 2017

Exklusiv LED list som skapar en skön känsla Skapa ett skönt indirekt släpljus med denna LED list från hide a lite. LED listen fungerar både som ett komplement till befintlig belysning som en dekorativ effekt. Det ges även möjlighet att välja bland flera olika färgtemperaturer och även val av RGB färg. Passar mindre utrymmen där…

Smart sockellist

Av Ideer med mera Admin | 5 maj, 2017

En snygg, smart och praktiskt sockellist från Haeger Med denna smarta och stilrena sockellist får du möjligheten att fritt placera uttag, både 230V-, data- och antennuttag, där det bäst passar. På så sätt slipper du alla hopplösa kabeldragningar. Listen finns i flera olika färg och design kombinationer som gör det enkelt att hitta en passande…

Snygga glasradiatorer

Av Ideer med mera Admin | 5 maj, 2017

Ett element i snygg design Du har gamla elradiatorer som behöver bytas ut, varför inte spara på elkostnaden samtidigt som du får en snyggare interiör? Med nya moderna elradiatorer från LVI kan du spara upp till 25% energi. Du kan även integrera ett nytt styrsystem som ger dig full kontroll över dina radiatorer från din…

Adress

Litslena Sneby 38  ,745 96 Enköping

Phone

0171 – 320 00

E-post

info@rosendalel.se

Öppettider

MÅN-FRE 7-16